GD Star Rating
loading...
loading...
Bardzo, ale to bardzo szybki przepis na bardzo smaczny chlebek, który szybko wyrasta, smakuje jak na zakwasie, nie pozostaje nic innego tylko go wypróbować.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g drożdży
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu
- po 3 łyżki ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnianego
- ok 0,5 l ciepłej wody i ok 0,5 l gazowanej wody
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj trochę ciepłej wody i odstaw do wyrośnięcia. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj oliwę lub olej, sól, ocet i ziarna. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Partiami dodawaj wodę, uważając aby ciasto nie było za rzadkie. Nie wyrabiaj zbyt długo. Pozostaw do wyrośnięcia na ok 15-20 min. Po tym czasie wyrośniętą masę nakłuj widelcem aby wypuścić powietrze, przełóż do blaszki. Zasyp delikatnie mąką i ukośnie ponacinaj. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piecz ok 40 min do 1 godziny. Pyszny jeszcze delikatnie ciepły z masełkiem. Polecam do wypróbowania.