GD Star Rating
loading...
loading...
Tradycyjne kartacze robi się z połowy ziemniaków gotowanych i połowy ziemniaków surowych tartych. Ja poszłam na lekką łatwiznę i zrobiłam tylko z ziemniaków gotowanych. Były bardzo pyszne i tak się zastanawiam, które lepsze świeżo gotowane czy odgrzane.
Składniki:
- 3 szkl ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
Farsz:
- ok 1/2 kg łopatki lub karkówki wieprzowej gotowanej w wywarze warzywnym
- 1 mała marchewka z wywaru
- 1/2 średniej cebulki
- sól, pieprz czarny, 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- kiełbasa lub boczek
- 1/4 cebulki
- olej
Ugotowane mięso przepuść przez maszynkę razem z marchewką. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Na oleju zeszklij cebulkę pokrojona w kostkę, dodaj do mięsa i wymieszaj. Do ziemniaków dodaj mąki i jajko. Wyrób szybko gładkie ciasto. Z ciasta rób średnie kółka, nakładaj farsz i formuj podłużne kluski. Gotuj w osolonym wrzątku ok 5 min od wypłynięcia. Podawaj z okrasą z boczku lub kiełbasy z cebulą. Smacznego.