loading...
Wytrawna tarta, zboczkiem i warzywami z delikatnym smakiem sera z niebieską pleśnią. Kruchy spód, kremowe wypełnienie i chrupiące warzywa. Polecam.
Składniki:
Spód:
- 2,5 szkl mąki
- żółtko
- 200 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki śmietany kremówki
Wypełnienie:
- mała marchewka
- mała cukinia
- 150 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 1/2 średniej cebuli
- 1/4 papryki czerwonej
- 50 g serka z niebieską pleśnią
- 2 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g serka wiejskiego
- 1/2łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i biały pieprz
Ze składników na spód zagnieć szybko ciasto i włóż do lodówki na 30 min. W tym czasie marchewkę i cukinię pokrój na długie pół – plastry. Boczek zrumień na suchej patelni, dodaj cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażaj. Ciasto rozwałkuj, wylep nim formę na tartę, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok 15 min do lekkiego zrumienienia. Jajka, śmietanę i serek wiejski roztrzep widelcem dopraw solą pieprzem i gałką. Na podpieczony spód wyłóż boczek z papryką i cebulą. Zalej sosem i wyrównaj. Na to układaj na przemian marchewkę z cukinią tworząc kwiat. Ser z niebieską pleśnią pokrusz i posyp po wierzchu. Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 ° C piekarnika i zapiekaj ok 20 min. Smacznego.
Tarta z warzywną różą,