loading...
Nasiona szałwii hiszpańskiej – chia – ostatnio bardzo popularne, słynące ze swoich drogocennych właściwości. Czytałam, że mają więcej kwasów omega 3 niż łosoś, więcej wapnia niż mleko i wiele innych wartości odżywczych. Posiadają właściwości żelujące – wystarczy ok 2 łyżek nasion na ok 200 ml płynu, żeby powstał lekki i zdrowy pudding. Dziś proponuję deser z ciasteczek czekoladowych, z chia na mleczku kokosowym, z truskawkami. Możesz użyć dowolnego mleczka roślinnego i dowolnych owoców a także np musu owocowego. Desery z chia bardzo ładnie się prezentują.
Składniki:
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 pełne łyżki nasion chia
- ciasteczka czekoladowe lub zbożowe
- dowolne owoce lub mus owocowy
Mleczko kokosowe wymieszaj z nasionami. Pozostaw na kilka godzin. Ciastka pokrusz a truskawki pokrój. Na dno pucharków ułóż ciasteczka i układaj warstwami owoce z puddingiem. Lub ułóż wg własnego uznania. Smacznego.