GD Star Rating
loading...
loading...
Przepyszne młode ziemniaczki z grilla, faszerowane wędzonym surowym boczkiem. Podawaj z sosem czosnkowym, jogurtowym czy z tzatziki. Do karkówki czy kiełbaski lub same. Dzisiaj polecam z sosem śmietanowym.
Składniki:
- młode ziemniaczki
- masło
- tymianek, czerwona papryka, pieprz ziołowy, koperek
- plasterki wędzonego surowego boczku
Składniki sosu śmietanowego:
- śmietana 18 % – 200 g
- szczypior gruby z 2-ch małych dymek
- sól
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ponacinaj w poprzek. W nacięte miejsca powkładaj gdzieniegdzie cienkie małe kawałki boczku. Na każdego ziemniaka połóż łyżkę masła i posyp przyprawami ilość wg uznania. Owiń ziemniaki folią aluminiową i ułóż na grillu. Będą się piekły ok 40 min. – czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ziemniaka. Szczypiorek posiekaj wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą. Podawaj do ziemniaków. Smacznego!
Takie ziemniaczki możesz przygotować również w piekarniku.