Dyniowe pancakes

GD Star Rating
loading...

Jesień w pełni… Dynia nadal rządzi… Dzisiaj w nowej odsłonie jako słodkie placuszki z musem jabłkowym, z nutą cynamonu i imbiru. Doskonale smakują z miodem czy syropem klonowym lub konfiturą owocową. Polecam.

Składniki:

  1. 1 szkl puree z dyni
  2. 2 jajka
  3. 1 szkl mleka
  4. cukier waniliowy lub ziarenka z laski wanilii
  5. po 1 łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej i imbiru
  6. szczypta soli
  7. 2 łyżki cukru
  8. 1,5 szkl mąki
  9. opcjonalnie 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno dodaj cukry lub cukier i wanilię  i dalej ubijaj. Pozostałe składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Smaż na złoty kolor. Podawaj z musem jabłkowym lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *