loading...
Obowiązkowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się m.in. pierogi z kapustą i grzybami i „tylko” wtedy tak dobrze smakują. Świetne świeżo gotowane z delikatnie podsmażoną cebulką jak i odsmażane. Polecam.
Składniki ciasta:
- ok. 2,5 szkl mąki
- ok 0,75 szkl dobrze ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- ok 1,5 szkl suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- sól i czarny pierz
- olej
Kapustę w razie potrzeby przepłucz. Zalej wodą, dodaj suszone grzyby (ja nie moczę grzybów przed gotowaniem) i gotuj do miękkości. Dalej dobrze odciśnij, przepuść przez maszynkę, przez sitko o dużych oczkach lub drobno posiekaj. Ze składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto i odstaw na ok 15 min. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj kapustę i podsmażaj chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Ciasto rozwałkuj dość cienko, wycinaj krążki, faszeruj kapustą i zlepiaj. Gotuj w osolonym wrzątku chwilę po wypłynięciu. Polej okrasą z oleju i cebulki. Smacznego.