GD Star Rating
loading...
loading...
Tradycyjne kopytka ale w odmienionej formie. Dziś ze szpinakiem, który nadał fajnego koloru. Super dodatek do mięsnego lub grzybowego sosu. Doskonale smakują same z masłem lub okrasą, z wędzonego boczku i cebulki. Polecam.
Składniki:
- szkl ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
- 1 jajko
- 3/4 szkl mąki
- porządna garść liści świeżego szpinaku lub 1/2 szkl mrożonych liści szpinaku
- przeciśnięty przez praskę lub posiekany ząbek czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Na rozgrzane masło wrzuć świeży lub rozmrożony szpinak. Świeży zeszklij, a mrożony dobrze odparuj. Dodaj czosnek i chwilę duś. Dopraw delikatnie solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich. Do przepuszczonych przez praskę ziemniaków dodaj przestudzony szpinak, jajkoi mąkę. Wyrób ciasto, formuj wałeczki i krój kopytka. Gotuj w osolonym wrzątku, dosłownie chwilkę po wypłynięciu. Smacznego!