loading...
Konfitura z truskawek będzie słodkim wspomnieniem lata, kiedy zawitają ponure zimne i mokre dni. Na polepszenie humoru do pieczywa, placków, placuszków, omletów. Całe owoce otoczone syropem. Smacznego.
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 0,5 kg cukru
- sok z 0,5 cytryny
Truskawki umyj i oczyść jak najszybciej żeby nabrały najmniej wody. Wrzuć do garnka i zagotuj. Po zagotowaniu zlej sok do drugiego garnka. Do owoców dodaj 0,5 kg cukru i sok z połowy cytryny, zagotuj. Zdejmij z ognia i ostudź. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok 30 min, co jakiś czas delikatnie mieszając aby konfitura się nie przypaliła. Znów zdejmij z ognia, ostudź. W tym czasie kiedy konfitura będzie stygła przygotuj słoiki. Powinny być wyparzone – w piekarniku wraz z pokrywkami (ja wyparzam w piekarniku w temp. 150 ° C przez ok 7-10 min.) lub wygotowane. Zagotuj ponownie konfiturę i gorącą składaj do słoików. Zakręć postaw na zakrętce żeby słoiki ładnie się zamknęły.
A z odlanego soku zrobisz pyszny syrop do herbaty. To w następnym wpisie.
Konfitura truskawkowa,