GD Star Rating
loading...
loading...
Zapraszam na zdrowy krem
z pieczonych buraków z serkiem pleśniowym blue.
Składniki:
- 5 buraków w miarę jednakowej wielkości,
- mała czerwona cebula,
- 1/2 kwaśnego jabłka np. renety
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- łyżka octu jabłkowego
- 100 gr serka pleśniowego blue
- 100 ml śmietanki 30 %
- sól, pieprz, odrobina tymianku
- odrobina cukru brązowego
- bulion warzywny lub drobiowy ok 1-1,5 l
Buraki umyj, zawiń każdego w folię aluminiową i piecz w temp. 180ºC około jednej godziny. Jabłko obierz, pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Podsmażaj na maśle, aż zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Buraki obierz, pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce do jarzyn. Buraki, jabłka z cebulą i czosnkiem włóż do garnka i dodaj trochę bulionu, sól, pieprz, tymianek, ocet jabłkowy i śmietankę. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Dodaj do smaku odrobinę cukru brązowego oraz resztę bulionu. Podawaj z pokruszonym serkiem pleśniowym. SMACZNEGO!