loading...
Delikatny i kremowy sernik oreo. Już od dłuższego czasu zastanawiałam się nad tym sernikiem, aż w końcu nadszedł ten dzień… Polecam.
Składniki spodu:
- opakowanie ciastek oreo 150-180 g – bez białego kremu
- 50 g roztopionego masła
Ciasteczka bez kremu zmiksować lub pokruszyć, dokładnie wmieszać
z masłem, wyłożyć blaszkę i zapiec ok 10 min w temp. 180°C.
Masa serowa:
- 750 g sera białego z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% + 200 ml do udekorowania ciasta
- 1 szkl cukru pudru
- 4 jajka
- budyń waniliowy
- dodatkowo kilka połamanych ciasteczek oreo do masy serowej i do dekoracji wierzchu sernika (bez usuwania kremu)
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować ale delikatnie tylko do połączenia żeby nadmiernie nie napowietrzać masy. Wyłóż masę na podpieczony spód. Powkładaj połamane ciasteczka. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 10 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz jeszcze ok 60 min. Ostudź przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Chłodne ciasto wstaw do lodówki najlepiej na noc.
Na wierzch serniczka wyłóż ubitą śmietankę. Udekoruj ciasteczkami.
Do śmietanki możesz dodać trochę cukru i utrwalacz do bitej śmietany.