Pierogi z mięsem

GD Star Rating
loading...

Klasyk polskiej kuchni, a jednak co dom to inny smak. U mnie pierogi z mięsem zazwyczaj robi się z mięsa z rosołu. Bardzo smaczne, delikatne, doprawione gałką muszkatołową i mielonymi owocami jałowca. Polecam.

Ciasto:

  1. 300 g mąki
  2. 0,5 szkl gorącej wody
  3. szczypta soli

Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki. Musisz czuć pod ręką elastyczność ciasta. Odstaw na ok 15 min.

Farsz:

  1. około 750 g mięsa z rosołu – kawałek wołowiny, kawałek indyka i kawałek kurczaka,
  2. warzywa rosołowe, marchewka, pietruszka i mały kawałek selera,
  3. sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 5 ziarenek jałowca utartych w moździerzu,
  4. pół średniej cebuli,
  5. ok 100 ml rosołu,
  6. olej do podsmażenia farszu

Cebulę zeszklij na oleju, dodaj do niej zmielone mięso z warzywami. Dodaj rosół. Dopraw solą, pieprzem, gałką i jałowcem. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółka, faszeruj mięsem i dokładnie zlep. Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj okraszone cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.