loading...
Delikatny, lekki i puszysty sernik aromatyzowany pomarańczą, pieczony na chrupiącym spodzie…
Składniki na spód:
- 1 paczka kruchych ciastek zbożowych
- 1/2 masła
Składniki na sernik:
- 2 opakowania serka homogenizowanego „Danio” po 400 g
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- kilka kropel olejku pomarańczowego
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- płatki migdałowe, frużelina owocowa
Ciastka drobno pokruszyć a masło rozpuścić, połączyć i wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do tem. 180 st. C. Ser, żółtka, budyń, mąkę, aromat i skórkę z pomarańczy dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli na koniec dodać cukry dalej ubijać do uzyskania lśniącej piany. Połączyć delikatnie z serem. Wyłożyć na podpieczony spód posypać płatkami migdałowymi lub wyłożyć kilka łyżek frużeliny owocowej i piec w temp. 170 st. C bez termoobiegu ok 1 godz. z ustawionym grzaniem od spodu. Po upieczeniu udekorować polewą czekoladową.