GD Star Rating
loading...
loading...
Inna wersja ryby na wigilijną kolację lub świąteczny czy niedzielny obiad. Danie szybkie do przygotowania, a przy tym smaczne.
Składniki:
- 2 kawałki filetu z łososia po ok 250 g
- 2 pory
- 1 płat ciasta francuskiego
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy
- masło klarowane
- rozmącone jajko
Z ryby zdejmij skórę, dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Odstaw na ok 30 min. W tym czasie pokrój pora na plasterki i wrzuć na rozgrzane 2 łyżki masła klarowanego. Dopraw solą i pieprzem. Duś aż por będzie miękki i odparuje. Krótko obsmaż rybę z obu stron (max. po 1 min. na stronę). Ciasto podziel na dwie części, na każdej połóż rybę, na rybie ułóż pory. Zawiń ciasto. Posmaruj rozmąconym jajkiem, ponacinaj dekoracyjnie. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na ok 15 min. aż wierzch ciasta będzie złoty. Podawaj z ulubioną sałatą.
Łosoś z porami w cieście francuskim,