loading...
Makowiec to obowiązkowe ciasto bożonarodzeniowe. Dzisiaj w wersji krucho – drożdżowej. Muszę przyznać, że makowiec z tego przepisu jest szybki do przygotowania a zarazem bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość. Nie wymaga zaczynu drożdżowego, ani zbytniego wyrabiania. Tym razem za cienko rozwałkowałam ciasto gdyż trochę mi popękał ale i tak był smaczny. Mak podobno jest symbolem obfitości, płodności i urodzaju więc aby Nowy Rok był obfity w same dobre rzeczy nie może zabraknąć makowca na świątecznym stole.
Przepis na masę makową pochodzi z mamusinych zapisków a na ciasto jest inspiracją po przejrzeniu sieci i prasy kulinarnej. Polecam.
Składniki masy makowej:
- 500 g maku niebieskiego
- 100 g masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel esencji migdałowej lub 50 ml likieru amaretto
- po małej garści: rodzynek i suszonej żurawiny,
- po 4 łyżki siekanych migdałów i orzechów laskowych
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 białka
Składniki ciasta:
- 3 szkl mąki
- 50 g drożdży
- 1/2 szkl cukru
- 3/4 mocno zimnego masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany 18 %
- olejek cytrynowy + otarta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki mleka
Składniki lukru:
- 5 kopiastych łyżek cukru pudru
- łyżka wody
- łyżka soku z cytryny
Masa makowa: mak zalej wrzątkiem i pozostaw na noc, następnie odlej nadmiar wody i przepuść przez maszynkę na najmniejszych oczkach przynajmniej dwa razy. Dalej dodaj do maku pozostałe składniki oprócz białek i smaż mak ok 10-15 min. często mieszając aby się nie przypalił. Gdy masa wystygnie, ubij na sztywno białka i delikatnie wymieszaj.
Ciasto: drożdże rozetrzyj z dwiema łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru. Dodaj do pozostałych składników i szybko zagnieć ciasto. Gdyby było zbyt luźne dodaj odrobinę mąki. Włóż do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt, wyłóż masę makową zostawiając ok 2-centymetrowy pasek z dłuższego boku. Zwiń ciasto w rulon, ułóż na blasze lub włóż do keksówek. Piecz w temp 180 °C. Dla równego upieczenia makowców ciasto możesz zawinąć w papier do pieczenia zostawiając ok 1 cm luzu.
Lukier: Do małego garnka daj cukier puder, wodę i sok z cytryny, ucieraj wszystko kulą do ucierania podgrzewając chwilę. Gdyby był za rzadki dodaj jeszcze cukru pudru. Gotowym lukrem polej ciasto. Smacznego.
Z podanej ilości składników na masę makową wychodzi spora ilość nadzienia, którą możesz wykorzystać np do kutii lub innego ciasta z makiem.