loading...
A śledzik na świątecznym stole zagości? Oczywiście nie może go zabraknąć. Tradycyjny solony z cebulką, marynowany w occie, po kaszubsku czy wiejsku w sałatkach czy sam zawsze smaczny, bez którego święta nie miałyby takiego smaku. Na ten okres świąteczny polecam sałatkę warstwową z buraczkami. Bardzo dobre połączenie smaków.
Składniki:
- ok 400 g filetów śledziowych a’la matias
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 ugotowane marchewki
- 2 szalotki lub cebula czosnkowa
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 2 upieczone lub ugotowane buraki – może być też ze słoika sałatka zimowa
- majonez , sól, pieprz
Śledzie namocz w mleku na ok 30 min, po tym czasie sprawdź czy są wystarczająco wymoczone. Jeśli nie to czynność powtórz. Marchewki ugotuj razem z ziemniakami w osolonej wodzie. Ugotowane lub upieczone buraczki zetrzyj na tarce jarzynowej. Pozostałe warzywa i jajka pokrój w kostkę lub cienkie półplasterki, lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Śledzie pokrój na małe paseczki. Układaj w salaterce, szklankach lub rantach, w kolejności: śledzie, cebula, majonez, marchewka, jajka, sól i pieprz, ziemniaki, majonez i buraczki. Smacznego!!!
Śledzie pod pierzynką,