Muffiny z borówkami i kremem maślano – czekoladowym

GD Star Rating
loading...

 

 Przepyszne piaskowe muffiny z borówkami, na zwykłe i niezwykłe okazje…

Składniki ciasta:

  1. 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu)
  2. 1/3 szkl. oleju
  3. 1 szkl. cukru pudru + 1 cukier waniliowy
  4. 4 jajka
  5. 3 szkl. mąki
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 200 ml mleka
  8. 1 szkl. borówek (mrożonych lub świeżych) + kilka do dekoracji

Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj po jednym jajku dalej ucierając. Następnie dodaj olej, dalej ucierając trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i trochę mleka i tak dalej do wyczerpania składników. Na końcu delikatnie wmieszaj borówki. Piecz 15-20 min. w temp. 200 st C aż będą złote.

Składniki kremu:

  1. 250 g masła (82% tłuszczu)
  2. 500 g cukru pudru
  3. olejek waniliowy
  4. 2 łyżki mleka
  5. 4 zwykłe łyżki kakao

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dalej ucierając dodaj olejek waniliowy, mleko oraz kakao. Udekoruj wystudzone muffiny. Zamiast borówek można użyć innych owoców np wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu. Smacznego!!!

Muffiny z borówkami i kremem maślano - czekoladowym, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *