GD Star Rating
loading...
loading...
Przepyszne piaskowe muffiny z borówkami, na zwykłe i niezwykłe okazje…
Składniki ciasta:
- 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu)
- 1/3 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru pudru + 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 1 szkl. borówek (mrożonych lub świeżych) + kilka do dekoracji
Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj po jednym jajku dalej ucierając. Następnie dodaj olej, dalej ucierając trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i trochę mleka i tak dalej do wyczerpania składników. Na końcu delikatnie wmieszaj borówki. Piecz 15-20 min. w temp. 200 st C aż będą złote.
Składniki kremu:
- 250 g masła (82% tłuszczu)
- 500 g cukru pudru
- olejek waniliowy
- 2 łyżki mleka
- 4 zwykłe łyżki kakao
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dalej ucierając dodaj olejek waniliowy, mleko oraz kakao. Udekoruj wystudzone muffiny. Zamiast borówek można użyć innych owoców np wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu. Smacznego!!!
Muffiny z borówkami i kremem maślano - czekoladowym,