loading...
W niedzielny poranek – jak nakazuje rodzinna tradycja – na śniadanko jest jajecznica. Dziś jajka ale w postaci omletu z pyszną wkładką – kurkami duszonymi na maśle z cebulką. Doskonałe jajeczno-kurkowe śniadanie. Ten przepis to totalna improwizacja – natomiast danie wyszło wyśmienite.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- ok 150 g kurek
- 1/2 cebuli czosnkowej
- 2 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- szczypiorek
Kurki dokładnie oczyść i umyj. Wrzuć na rozgrzaną łyżkę masła, duś do odparowania płynu, dodaj cebulkę pokrojoną w półplasterki, przypraw solą i pieprzem. Gdy cebula zmięknie zdejmij z ognia. Jajka dokładnie rozbij widelcem tak aby się trochę napowietrzyły, dodaj mleko i dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę masła wylej masę jajeczną. Gdy się trochę zetnie unoś brzegi do góry tak aby płynna masa spłynęła pod spód. Postępuj tak dookoła, aż cała masa jajeczna będzie ścięta. Pod koniec dodaj na wierz omletu kurki i posyp jedną łyżką tartego sera. Zdejmij z ognia, zsuń na talerz i zawiń koniec. Wierzch posyp resztą sera, udekoruj szczypiorkiem. Smacznego.