loading...
Truskawkowy sezon już dawno za nami, choć czasem można jeszcze spotkać w sklepach truskawki importowane, które z całą pewnością nijak się mają do naszych czerwcowych cudeniek. Do tego ciasta można użyć malin, jeżyn lub innych sezonowych owoców. Spód przypomina trochę brauni. Czekoladowe, wilgotne ciasto, lekki śmietankowy krem i chrupiąca dekoracja. Polecam.
Składniki ciasta:
- 250 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szkl wody
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 szkl mąki
- 2 szczypty soli
Ponadto:
- 500 ml śmietany 30 %
- żelatyna fix
- 4 łyżki cukru pudru
- owoce i czekolada do dekoracji
Do garnka włóż masło, połamaną na kawałki czekoladę, wodę, połowę cukru, kakao i jogurt. Podgrzewaj ciągle mieszając, aż powstanie jednolita konsystencja. Zostaw do przestygnięcia. Gdy masa czekoladowa ostygnie dodaj żółtka, sodę, szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodaj resztę cukru i dalej ubijaj. Gdy białka będą lśniące dodaj je do czekoladowej masy i delikatnie wymieszaj. Przełóż do blaszki i piecz w temp. 180 ºC przez ok 45-50 min. Gdy cisto będzie stygło przygotuj śmietanę. Ubij ją na sztywno. Żelatynę przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu dodaj do śmietany i wyłóż na ostudzone ciasto. Na wierzchu poukładaj owoce i i posyp posiekaną czekoladą. Smacznego.