loading...
Świeża, chrupiąca sałatka, z soczystą polędwiczką, doskonała na przekąskę, lekki obiad lub kolację.
Składniki:
- kiełki – ja miałam kiełki lucerny
- mix sałat z sałatą radicchio
- 1 młoda, bez pestek cukinia
- 2 figi
- mała kiść winogron – bez pestek
- 1 polędwiczka wieprzowa
- oliwa z oliwek do smażenia polędwiczek
Marynata do polędwiczki:
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 płaskie łyżki miodu
Dressing:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- po łyżce soku z cytryny i octu winnego
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i nasmaruj nim polędwiczkę. Wstaw do lodówki na godzinę. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj w słoiczku i odstaw. Figę pokrój w ćwiartki. Przepłucz kiełki. Polędwiczkę po schłodzeniu pokrój na centymetrowe plastry. Smaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony po ok 3 min tylko raz przewracając, aż białko się zetnie, a mięsko będzie soczyste i miękkie. Do miski włóż sałatę, pokrojoną na cieniutkie plasterki cukinię (najlepiej moim zdaniem obieraczką do warzyw) i winogron. Dodaj dressing i dokładnie ale delikatnie wymieszaj rękami. Wyłóż na talerz. Na sałacie poukładaj polędwiczkę, figi i kiełki. Smacznego.