loading...
A dziś zapraszam na ratatouille – ratatuj – do którego zrobienia zmobilizowało mnie dziecko po obejrzeniu filmu rysunkowego ze szczurkiem w roli głównej 🙂 Pieczone warzywa w sosie pomidorowo paprykowym – smaczne choć pewnie znacznie odbiega od oryginału. Ratatuj może stanowić lekkie samodzielne danie lub dodatek do dania głównego.
Składniki:
- Średnia cukinia
- Średni bakłażan
- 2 papryki czerwone
- 3 pomidory
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1/2 małej cebuli
- Odrobina bazylii, tymianku, oregano, świeże gałązki tymianku
- Sól, ostra papryka, cukier
Z papryk wytnij gniazda nasienne, jedną przekór na 4 części, skrop oliwą z oliwek na folii aluminiowej i skórą do góry wstaw do piekarnika pod grill na ok 15 min. temp. 180°C. Po tym czasie wyjmij i zawiń w folię, w której się piekła. Gdy ostygnie zdejmij skórkę i posiekaj w kostkę. Jednego pomidora natnij na cztery i zalej wrzątkiem, po chwili wyjmij z wody i zdejmij skórkę. Również posiekaj w drobną kostkę. Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem zeszklij na oliwie, dodaj posiekanego pomidora i paprykę. Duś przez chwilę. Dodaj passatę i przyprawy do smaku. Dalej duś, aż sos nieco się zredukuje.
Pozostałe warzywa pokrój w plasterki. Bakłażana posyp solą i odstaw na ok 15 min. Następnie przepłucz go i osusz. Na dno naczynia wyłóż so, a na nim na zmianę poukładaj plasterki warzyw. Posyp delikatnie solą i skrop oliwą z oliwek. Ułóż świeże gałązki tymianku. Zapiekaj ok 20 – 25 min w temp. 180°C. Gdyby się za bardzo zrumieniło przykryj folią aluminiową. Smacznego.