loading...
Ciasto ze szpinaku dziwnie brzmi, ale uwierzcie smakuje rewelacyjnie. Różnie na nie mówią: leśny mech czy leśne runo lub po prostu tort szpinakowy. Bardzo wilgotne, nie za słodkie, naprawdę wyśmienite. Podobno to turecki deser. Krem z mascarpone i bitej śmietany pasuje idealnie. Polecam szczególnie.
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 1 szkl oleju
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szkl mąki
- 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 utrwalacze do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- ok 100 ml likieru tiramisu lub innego ulubionego
- granat, truskawki, maliny, borówki
Szpinak zostaw do rozmrożenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijaj, dodaj żółtka i olej oraz esencję lub cukier waniliowy. Delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wmieszaj rozmrożony i odciśnięty szpinak. Piecz w temp. 170 ° C przez ok godzinę do suchego patyczka. Po wystudzeniu zetnij wierzch i go rozkrusz. Pozostałą część ciasta przekrój na pół.
Przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i utrwalacza. Serek mascarpone zmiksuj z likierem i delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną. Przełóż, a wierzch posyp pokruszonym plackiem. Na wierzchu poukładaj ulubione owoce.