Tort miodowy

GD Star Rating
loading...

A na koniec czas na deser, myślę, że taki tort będzie słodką niespodzianką, którą wszyscy zjedzą ze smakiem.

Składniki:

  1. 0,5 masła
  2. 3 łyżki miodu
  3. 0,5 szkl cukru

Powyższe składniki rozpuścić w garnku, pozostawić chwilę aby masa przestygła. Po tym czasie wlać 3 rozmącone jajka, 2 łyżeczki sody, 3 szkl mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na stolnicę z wysypaną czwartą szk mąki.  Gdyby było za rzadkie to dodaj odrobinę mąki. Podziel na osiem ròwnych części. Każdy placek piecz po ok 5-8min. Ścinki ciasta upiecz oddzielnie i pokrusz – do posypania całości.

  1. Ok 1,5-1,2 litra śmietanki kremówki
  2. Utrwalacze do śmietany – ilość wg opisu na opakowaniu na taką ilość śmietanki
  3. Ok 0,5 szkl cukru
  4. Powidła śliwkowe

Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru i utrwalacza do śmietany. Pierwszą warstwę posmaruj powidłami i śmietaną, a resztę placków tylko śmietaną. Całość obsmaruj śmietaną i obsyp pokruszonymi kawałkami ciasta, smacznego.

Tort miodowy, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *