Czekoladowe ciasto ze śmietaną i owocami

23 września 2014 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Truskawkowy sezon już dawno za nami, choć czasem można jeszcze spotkać w sklepach truskawki importowane, które z całą pewnością nijak się mają do naszych czerwcowych cudeniek.  Do tego ciasta można użyć malin, jeżyn lub innych sezonowych owoców. Spód przypomina trochę brauni. Czekoladowe, wilgotne ciasto, lekki śmietankowy krem i  chrupiąca dekoracja. Polecam.

Składniki ciasta:

  1. 250 g masła
  2. 300 g gorzkiej czekolady
  3. 3/4 szkl wody
  4. 1 szkl cukru
  5. 3 łyżki kakao
  6. 4 jajka
  7. 100 ml jogurtu naturalnego
  8. 2 szkl mąki
  9. 2 szczypty soli

Ponadto:

  1. 500 ml śmietany 30 %
  2. żelatyna fix
  3. 4 łyżki cukru pudru
  4. owoce i czekolada do dekoracji

Do garnka włóż masło, połamaną na kawałki czekoladę, wodę, połowę cukru, kakao i jogurt. Podgrzewaj ciągle mieszając, aż powstanie jednolita konsystencja. Zostaw do przestygnięcia. Gdy masa czekoladowa ostygnie dodaj żółtka, sodę, szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodaj resztę cukru i dalej ubijaj. Gdy białka będą lśniące dodaj je do czekoladowej masy i delikatnie wymieszaj. Przełóż do blaszki i piecz w temp. 180 ºC przez ok 45-50 min. Gdy cisto będzie stygło przygotuj śmietanę. Ubij ją na sztywno. Żelatynę przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu dodaj do śmietany i wyłóż na ostudzone ciasto. Na wierzchu poukładaj owoce i i posyp posiekaną czekoladą. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>