Polędwiczki na sałacie z figami

GD Star Rating
loading...

Świeża, chrupiąca sałatka, z soczystą polędwiczką, doskonała na przekąskę, lekki obiad lub kolację.

Składniki:

  1. kiełki – ja miałam kiełki lucerny
  2. mix sałat z sałatą radicchio
  3. 1 młoda, bez pestek cukinia
  4. 2 figi
  5. mała kiść winogron – bez pestek
  6. 1 polędwiczka wieprzowa
  7. oliwa z oliwek do smażenia polędwiczek

Marynata do polędwiczki:

  1. 2 łyżki musztardy sarepskiej
  2. 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  3. 2 płaskie łyżki miodu

Dressing:

  1. 100 ml oliwy z oliwek
  2. 2 łyżki musztardy francuskiej
  3. 1 łyżka miodu
  4. po łyżce soku z cytryny i octu winnego

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i nasmaruj nim polędwiczkę. Wstaw do lodówki na godzinę. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj w słoiczku i odstaw. Figę pokrój w ćwiartki. Przepłucz kiełki. Polędwiczkę po schłodzeniu pokrój na centymetrowe plastry. Smaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony po ok 3 min tylko raz przewracając, aż białko się zetnie, a mięsko będzie soczyste i miękkie. Do miski włóż sałatę, pokrojoną na cieniutkie plasterki cukinię (najlepiej moim zdaniem obieraczką do warzyw) i winogron. Dodaj dressing i dokładnie ale delikatnie wymieszaj rękami. Wyłóż na talerz. Na sałacie poukładaj polędwiczkę, figi i kiełki. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.