Faszerowane bakłażany

7 stycznia 2014 KolacjeObiady  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Faszerowane bakłażany bardzo dobrze smakują na ciepło jak i po późniejszym podgrzaniu. Spokojnie to danie może być przygotowane wcześniej. Aromatyczne, lekkie i zarazem treściwe a możliwości nadzienia są niezliczone. Dzisiaj użyłam pieczarek, papryki, cebulki i fety. Całość przykryta plasterkami pomidorów i mozzarelli, skropionych oliwą z oliwek i posypanych ziołami.

Ilość składników uzależniona jest od ilości osób i ich apetytów. Podaję składniki na trzy bakłażany.

  1. 3 bakłażany
  2. 30 dag pieczarek
  3. po 1/2 mniejszej papryki czerwonej i żółtej
  4. 1 mała cebula
  5. garść czarnych oliwek
  6. 1/2 fety (ok 130 )
  7. 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  8.  sól i pieprz czarny do smaku
  9. zioła prowansalskie
  10. 2 pomidory
  11. 1 kulka mozzarelli (ok 125 g)
  12. oliwa z oliwek

Bakłażany przekrój na pół i wydrąż środki. Powstałe łódeczki posyp dość obficie solą i pozostaw na 30 min. Środki bakłażanów pokrój na mniejsze kawałki i również posyp solą, i pozostaw na 30 min. Po tym czasie opłucz dokładnie bakłażany, środki i je osusz. Pieczarki pokrój na pół-talarki, cebulę w piórka a paprykę w kostkę. Pieczarki podsmaż na niewielkiej ilości oliwy razem z cebulą i  czosnkiem, gdy woda odparuje a cebula się zeszkli dodaj środki bakłażanów i duś aż będą miękkie. Dalej dodaj paprykę i oliwki, chwilkę wszystko podduś. Dopraw solą i pieprzem oraz ziołami. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę fetę, delikatnie wymieszaj aby feta się nie rozpadła. Farsz wyłóż do łódeczek z bakłażanów, połóż po ok dwa plasterki pomidora oraz ok dwa plasterki mozzarelli. Posyp ziołami oraz skrop oliwą. Zapiekaj pod przykryciem ok. 1 godz. a następnie bez przykrycia ok 20 min w temp. 180 C. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>