loading...
Faszerowane bakłażany bardzo dobrze smakują na ciepło jak i po późniejszym podgrzaniu. Spokojnie to danie może być przygotowane wcześniej. Aromatyczne, lekkie i zarazem treściwe a możliwości nadzienia są niezliczone. Dzisiaj użyłam pieczarek, papryki, cebulki i fety. Całość przykryta plasterkami pomidorów i mozzarelli, skropionych oliwą z oliwek i posypanych ziołami.
Ilość składników uzależniona jest od ilości osób i ich apetytów. Podaję składniki na trzy bakłażany.
- 3 bakłażany
- 30 dag pieczarek
- po 1/2 mniejszej papryki czerwonej i żółtej
- 1 mała cebula
- garść czarnych oliwek
- 1/2 fety (ok 130 )
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- sól i pieprz czarny do smaku
- zioła prowansalskie
- 2 pomidory
- 1 kulka mozzarelli (ok 125 g)
- oliwa z oliwek
Bakłażany przekrój na pół i wydrąż środki. Powstałe łódeczki posyp dość obficie solą i pozostaw na 30 min. Środki bakłażanów pokrój na mniejsze kawałki i również posyp solą, i pozostaw na 30 min. Po tym czasie opłucz dokładnie bakłażany, środki i je osusz. Pieczarki pokrój na pół-talarki, cebulę w piórka a paprykę w kostkę. Pieczarki podsmaż na niewielkiej ilości oliwy razem z cebulą i czosnkiem, gdy woda odparuje a cebula się zeszkli dodaj środki bakłażanów i duś aż będą miękkie. Dalej dodaj paprykę i oliwki, chwilkę wszystko podduś. Dopraw solą i pieprzem oraz ziołami. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę fetę, delikatnie wymieszaj aby feta się nie rozpadła. Farsz wyłóż do łódeczek z bakłażanów, połóż po ok dwa plasterki pomidora oraz ok dwa plasterki mozzarelli. Posyp ziołami oraz skrop oliwą. Zapiekaj pod przykryciem ok. 1 godz. a następnie bez przykrycia ok 20 min w temp. 180 C. Smacznego.