Ryba po grecku

8 stycznia 2014 Boże NarodzenieKolacjePrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Obowiązkowe danie na stole wigilijnym, przepyszna ryba oraz słodko-kwaśne warzywa… Może stanowić danie obiadowe jak i przekąskę. Najlepsza następnego dnia kiedy wszystkie smaki się przegryzą.

Składniki:

  1. filety z ryby świeży lub mrożony (dorsz, mintaj, sola)
  2. przyprawy do ryby: sól, pieprz cytrynowy
  3. mąka do panierowania ryby
  4. olej do smażenia ryby
  5. włoszczyzna mrożona lub świeża ok 0,5 kg (3 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 średniego selera, 1 mały por)
  6. 3 łyżki pikantnego keczupu
  7. 2 łyżeczki musztardy
  8. 3 łyżki przecieru pomidorowego
  9. przyprawy do warzyw: sól, pieprz do smaku
  10. 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki cukru
  11. ziele angielskie-dwie kuleczki i listek laurowy
  12. 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego

Przygotuj rybę. Podziel ją na mniejsze kawałki, przypraw solą i pieprzem cytrynowym. Pozostaw na ok  30 min do zamarynowania, panieruj w mące i smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Zamiast smażenia można zamarynowaną rybę upiec w piekarniku w temp. 180 st przez 15-20 min.

Świeżą włoszczyznę zetrzyj na tarce jarzynowej, pora pokrój w talarki przełóż do rondla lub użyj mrożonych warzyw, podlej bulionem, dodaj ziele angielskie oraz listek laurowy i duś do czasu kiedy będą półmiękkie. Dodaj keczup, musztardę, przecier pomidorowy, sól i pieprz oraz pozostałe przyprawy. Duś jeszcze przez chwilę aż wszystko dokładnie się połączy.

Na smażone lub pieczone kawałki ryby wyłóż uduszone warzywa. Najlepiej smakuje na drugi dzień, aż wszystkie smaki przeją. Można podawać na ciepło jak i na zimno.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>