loading...
Tarta podana np. z sałatą może stanowić samodzielne danie, sycący mięsny farsz z jajeczno – serowym sosem lub w lżejszej wersji z warzywami czy grzybami może stanowić dodatek do dania głównego. Warto spróbować czegoś nowego w swojej kuchni… Dzisiaj proponuję wersję tarty z porami i boczkiem.
Składniki na ciasto:
- 3,5 szkl mąki
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 masło + 1/4 margaryny
Składniki farszu:
- 3 średnie pory
- 150 g boczku wędzonego cienko pokrojonego
- 1 opakowanie serka ricotta
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
Szybko zagnieć ciasto. Gdyby nie chciało się zagnieść dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Pory pokrój w talarki, nie za grubo i duś na maśle z olejem do miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Boczek pokrój na mniejsze kawałki, podsmaż na złoto na suchej patelni. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj przełóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego (moje było o średnicy 26 cm), wylep boki i nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st C i zapiekaj przez 15-20 min. W tym czasie zmiksuj serek z jajkami dodaj gałkę muszkatołową oraz dopraw solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłóż pory, na nie boczek a następnie zalej sosem. Delikatnie porusz blaszką aby sos dostał się głębiej. Wstaw do piekarnika i zapiekaj kolejne 20-25 min w temp. 200 st C. Smacznego…