Tarta z porami

26 stycznia 2014 KolacjeObiady  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

Tarta podana np. z sałatą może stanowić samodzielne danie, sycący mięsny farsz z jajeczno – serowym sosem lub w lżejszej wersji z warzywami czy grzybami może stanowić dodatek do dania głównego. Warto spróbować czegoś nowego w swojej kuchni… Dzisiaj proponuję wersję tarty z porami i boczkiem.

Składniki na ciasto:

  1. 3,5 szkl mąki
  2. 1 jajko + 1 żółtko
  3. 2 płaskie łyżeczki soli
  4. 1 masło + 1/4 margaryny

Składniki farszu:

  1. 3 średnie pory
  2. 150 g boczku wędzonego cienko pokrojonego
  3. 1 opakowanie serka ricotta
  4. 2 jajka
  5. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  6. sól i pieprz do smaku
  7. 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju

Szybko zagnieć ciasto. Gdyby nie chciało się zagnieść dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Pory pokrój w talarki, nie za grubo i duś na maśle z olejem do miękkości. Dopraw  solą i pieprzem. Boczek pokrój na mniejsze kawałki, podsmaż na złoto na suchej patelni. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj przełóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego (moje było o średnicy 26 cm), wylep boki i nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st C i zapiekaj przez 15-20 min. W tym czasie zmiksuj serek z jajkami dodaj gałkę muszkatołową oraz dopraw solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłóż pory, na nie boczek a następnie zalej sosem. Delikatnie porusz blaszką aby sos dostał się głębiej. Wstaw do piekarnika i zapiekaj kolejne 20-25 min w temp. 200 st C. Smacznego…

 

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>