Karnawałowe róże

3 lutego 2016 Ciasta i deseryTłusty czwartek  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Róże karnawałowe to nic nowego, inna wersja faworków, w innym kształcie. W sieci mnóstwo zdjęć i przepisów na te małe słodkie ciasteczka. Już w zeszłym roku miałam się pokusić się o zrobienie ich ale jakoś mi nie wyszło. Można je przygotować z takiego samego ciasta jak na faworki. Moje ciasto  nieco odbiega od tradycyjnego ciasta faworkowego. A przygotowanie nie zabiera więcej czasu. Polecam, szczególnie na „tłusty czwartek”.

Składniki:

  1. 2 szkl mąki
  2. 3 żółtka i jedno jajko
  3. łyżka masła
  4. szczypta soli
  5. łyżeczka cukru
  6. łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  7. 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  1. cukier puder do posypania
  2. ulubione konfitury, dżem lub marmolada
  3. olej lub smalec do smażenia ok 1 litra

Zagnieć ciasto i dokładnie zbijaj wałkiem ok 10-15 min aby jak najlepiej ciasto napowietrzyć. Włóż do lodówki na ok 15 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto bardzo cienko, wykrawaj kółka w trzech rozmiarach, np.: szklanką, literatką i kieliszkiem. Każdy krążek ponacinaj. Sklejaj białkiem i dokładnie dociśnij aby się nie rozkleiły podczas smażenia. Smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Oprósz cukrem pudrem, a na górze ułóż konfitury lub dżem czy marmoladę. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>