loading...
Róże karnawałowe to nic nowego, inna wersja faworków, w innym kształcie. W sieci mnóstwo zdjęć i przepisów na te małe słodkie ciasteczka. Już w zeszłym roku miałam się pokusić się o zrobienie ich ale jakoś mi nie wyszło. Można je przygotować z takiego samego ciasta jak na faworki. Moje ciasto nieco odbiega od tradycyjnego ciasta faworkowego. A przygotowanie nie zabiera więcej czasu. Polecam, szczególnie na “tłusty czwartek”.
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 3 żółtka i jedno jajko
- łyżka masła
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- ulubione konfitury, dżem lub marmolada
- olej lub smalec do smażenia ok 1 litra
Zagnieć ciasto i dokładnie zbijaj wałkiem ok 10-15 min aby jak najlepiej ciasto napowietrzyć. Włóż do lodówki na ok 15 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto bardzo cienko, wykrawaj kółka w trzech rozmiarach, np.: szklanką, literatką i kieliszkiem. Każdy krążek ponacinaj. Sklejaj białkiem i dokładnie dociśnij aby się nie rozkleiły podczas smażenia. Smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Oprósz cukrem pudrem, a na górze ułóż konfitury lub dżem czy marmoladę. Smacznego.