loading...
Taka pieczeń może być smacznym pomysłem na świąteczny obiad. Bardzo delikatna i krucha a zarazem soczysta. Polecam.
Składniki:
- ok kg schabu
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- kilka moreli suszonych
- pół kajzerki namoczonej w mleku
- sól i pieprz
- odrobina tymianku i czerwonej ostrej papryki
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 4 łyżki masła
Schab rozetnij na płat, natrzyj solą, pieprzem i dwiema łyżkami masła. Odstaw do lodówki na ok 2 godziny. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i papryką, dodaj czosnek. Wrób masę i rozłóż na płacie schabu. Wzdłuż dłuższej krawędzi ułóż morele. Zwiń schab. Owiń nicią lub sznurkiem. Obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Włóż do naczynia żaroodpornego, podlej masłem z podsmażenia i 0,5 szkl. wody i piecz pod przykryciem ok 1,5 godziny. Po tym czasie daj odpocząć chwilę mięsu. Pokrój na plastry. Podawaj z ryżem i sałatą. Do powstałego sosu z pieczenia dodaj odrobinę śmietanki, dopraw musztardą lub chrzanem a uzyskasz fajny sos do pieczeni. SMACZNEGO!