Rolada ze schabu

25 stycznia 2016 Boże NarodzenieObiadyWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Taka pieczeń może być smacznym pomysłem na świąteczny obiad. Bardzo delikatna i krucha a zarazem soczysta. Polecam.

Składniki:

  1. ok kg schabu
  2. 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  3. kilka moreli suszonych
  4. pół kajzerki namoczonej w mleku
  5. sól i pieprz
  6. odrobina tymianku i czerwonej ostrej papryki
  7. ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  8. 4 łyżki masła

Schab rozetnij na płat, natrzyj solą, pieprzem i dwiema łyżkami masła. Odstaw do lodówki na ok 2 godziny. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i papryką, dodaj czosnek. Wrób masę i rozłóż na płacie schabu. Wzdłuż dłuższej krawędzi ułóż morele. Zwiń schab. Owiń nicią lub sznurkiem.  Obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Włóż do naczynia żaroodpornego, podlej masłem z podsmażenia i 0,5 szkl. wody i piecz pod przykryciem ok 1,5 godziny. Po tym czasie daj odpocząć chwilę mięsu. Pokrój na plastry. Podawaj z ryżem i sałatą. Do powstałego sosu z pieczenia dodaj odrobinę śmietanki, dopraw musztardą lub chrzanem a uzyskasz fajny sos do pieczeni. SMACZNEGO!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>