GD Star Rating
loading...
loading...
Ciasto z makiem to bożonarodzeniowa tradycja. Już po świętach proponuję kruchy placek dla zapracowanych może sprawdzi się jako deser w sylwestra… Polecam.
Składniki ciasta:
- 2 szkl. mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 0,5 szkl cukru
Masa makowa – swojska lub sklepowa ok 400 g. Przepis na domową masę makową znajdziesz tutaj.
Zagnieć szybko ciasto, włóż do lodówki na ok. 30 min aby odpoczęło. Po tym czasie wyłóż blaszkę ciastem, nakłuj widelcem oraz wysyp na nie dla obciążenia suchą fasolę, zapiekaj ok 10-13 min w temp. 180 °C. Po tym czasie wyjmij ciasto, wyłóż na nie mak i udekoruj górę. Wstaw dalej do pieca na kolejne ok 30 min. Wierzch można udekorować lukrem. Smacznego!