Makowczyk krucho-drożdżowy

15 grudnia 2014 Boże NarodzenieCiasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Makowiec to obowiązkowe ciasto  bożonarodzeniowe. Dzisiaj w wersji krucho – drożdżowej. Muszę przyznać, że makowiec z tego przepisu jest szybki do przygotowania a zarazem bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość. Nie wymaga  zaczynu drożdżowego, ani zbytniego wyrabiania. Tym razem za cienko rozwałkowałam ciasto gdyż trochę mi popękał ale i tak był smaczny. Mak podobno jest symbolem obfitości, płodności i urodzaju więc aby Nowy Rok był obfity w same dobre rzeczy nie może  zabraknąć makowca na świątecznym stole.

Przepis na masę makową pochodzi z mamusinych zapisków a na ciasto jest inspiracją po przejrzeniu sieci i prasy kulinarnej. Polecam.

Składniki masy makowej:

  1. 500 g maku niebieskiego
  2. 100 g masła
  3. 3 łyżki miodu
  4. 2 łyżki cukru
  5. kilka kropel esencji migdałowej lub 50 ml likieru amaretto
  6. po małej garści: rodzynek i suszonej żurawiny,
  7. po 4 łyżki siekanych migdałów i orzechów laskowych
  8. 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  9. 3 białka

Składniki ciasta:

  1. 3 szkl mąki
  2. 50 g drożdży
  3. 1/2 szkl cukru
  4. 3/4 mocno zimnego masła
  5. 1 jajko
  6. 3 żółtka
  7. szczypta soli
  8. 2 łyżki śmietany 18 %
  9. olejek cytrynowy + otarta skórka z 1 cytryny
  10. 2 łyżki mleka

Składniki lukru:

  1. 5 kopiastych łyżek cukru pudru
  2. łyżka wody
  3. łyżka soku z cytryny

Masa makowa: mak zalej wrzątkiem i pozostaw na noc, następnie odlej nadmiar wody i przepuść przez maszynkę na najmniejszych oczkach przynajmniej dwa razy. Dalej dodaj do maku pozostałe składniki oprócz białek i smaż mak ok 10-15 min. często mieszając aby się nie przypalił. Gdy masa wystygnie, ubij na sztywno białka i delikatnie wymieszaj.

Ciasto: drożdże rozetrzyj z dwiema łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru. Dodaj do pozostałych składników i szybko zagnieć ciasto. Gdyby było zbyt luźne dodaj odrobinę mąki. Włóż do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt, wyłóż masę makową  zostawiając ok 2-centymetrowy pasek z dłuższego boku. Zwiń ciasto w rulon, ułóż na blasze lub włóż do keksówek. Piecz w temp 180 °C. Dla równego upieczenia makowców ciasto możesz zawinąć w papier do pieczenia zostawiając ok 1 cm luzu.

Lukier: Do małego garnka daj cukier puder, wodę i sok z cytryny, ucieraj wszystko kulą do ucierania podgrzewając chwilę. Gdyby był za rzadki dodaj jeszcze cukru pudru. Gotowym lukrem polej ciasto. Smacznego.

Z podanej ilości składników na masę makową wychodzi spora ilość nadzienia, którą możesz wykorzystać np do kutii lub innego ciasta z makiem.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>