Śledzie pod pierzynką

GD Star Rating
loading...

A śledzik na świątecznym stole zagości? Oczywiście nie może go zabraknąć. Tradycyjny solony z cebulką, marynowany w occie, po kaszubsku czy wiejsku w sałatkach czy sam zawsze smaczny, bez którego święta nie miałyby takiego smaku. Na ten okres świąteczny polecam sałatkę warstwową z buraczkami. Bardzo dobre połączenie smaków.

Składniki:

  1. ok 400 g filetów śledziowych a’la matias
  2. 2  ugotowane ziemniaki
  3. 2 ugotowane marchewki
  4. 2 szalotki lub cebula czosnkowa
  5. 3 ugotowane na twardo jajka
  6. 2 upieczone lub ugotowane buraki – może być też ze słoika sałatka zimowa
  7. majonez , sól, pieprz

Śledzie namocz w mleku na ok 30 min, po tym czasie sprawdź czy są wystarczająco wymoczone. Jeśli nie to czynność powtórz. Marchewki ugotuj razem z ziemniakami w osolonej wodzie. Ugotowane lub upieczone buraczki zetrzyj na tarce jarzynowej. Pozostałe warzywa i jajka pokrój w kostkę lub cienkie półplasterki, lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Śledzie pokrój na małe paseczki. Układaj w salaterce, szklankach lub rantach, w kolejności: śledzie, cebula, majonez, marchewka, jajka, sól i pieprz, ziemniaki, majonez i buraczki. Smacznego!!!

Śledzie pod pierzynką, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.