loading...
Jako świąteczna przystawkę proponuję łososia w galarecie. Inny sposób na rybę.
Składniki:
- 200 g filetu z łososia
- 2 małe marchewki
- mała pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1/2 szkl białego wytrawnego wina
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki zielonego groszku
- sól, pieprz cytrynowy, ziele angielskie
- jajko ugotowane na twardo
Warzywa oprócz groszku zalej winem i wodą tak aby były zanurzone ale nie za dużo. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym, dodaj ziele angielskie. Ugotuj wywar. Rybę podziel na 4 mniejsze kawałki i dołóż do wywaru ale tak aby nie była cała zanurzona. Gotuj dalej ok 10 min. Przez ten czas ryba powinna się ugotować. Ostudź wszystko. Marchewkę pokrój w kostkę, rybę podziel na małe kawałki, dodaj groszek, delikatnie wymieszaj. Na dno mniejszych miseczek połóż po plasterku jajka i przełóż rybę. Odlej ok 0,5 l wywaru, gdy będzie za mało uzupełnij wodą. Dopraw do smaku. Podgrzej i rozpuść żelatynę. Zalej rybę. Włóż do lodówki oby zastygło. Podawaj z plastrami cytryny. Smacznego.