Łosoś w galarectce

17 grudnia 2014 Boże NarodzenieKolacjePrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Jako świąteczna przystawkę proponuję łososia w galarecie. Inny sposób na rybę.

Składniki:

  1. 200 g filetu z łososia
  2. 2 małe marchewki
  3. mała pietruszka
  4. kawałek selera
  5. kawałek pora
  6. 1/2 szkl białego wytrawnego wina
  7. 3 łyżeczki żelatyny
  8. 3 łyżki zielonego groszku
  9. sól, pieprz cytrynowy, ziele angielskie
  10. jajko ugotowane na twardo

Warzywa oprócz groszku zalej winem i wodą tak aby były zanurzone ale nie za dużo. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym, dodaj ziele angielskie. Ugotuj wywar. Rybę podziel na 4 mniejsze kawałki i dołóż do wywaru ale tak aby nie była cała zanurzona. Gotuj dalej ok 10 min. Przez ten czas ryba powinna się ugotować. Ostudź wszystko. Marchewkę pokrój w kostkę, rybę podziel na małe kawałki, dodaj groszek, delikatnie wymieszaj. Na dno mniejszych miseczek połóż po plasterku jajka i przełóż rybę. Odlej ok 0,5 l wywaru, gdy będzie za mało uzupełnij wodą. Dopraw do smaku. Podgrzej i rozpuść żelatynę. Zalej rybę. Włóż do lodówki oby zastygło. Podawaj z plastrami cytryny. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>