Łosoś z porami w cieście francuskim

12 grudnia 2014 Boże NarodzenieObiady  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Inna wersja ryby na wigilijną kolację lub świąteczny czy niedzielny obiad. Danie szybkie do przygotowania, a przy tym smaczne.

Składniki:

  1. 2 kawałki filetu z łososia po ok 250 g
  2. 2 pory
  3. 1 płat ciasta francuskiego
  4. sól, pieprz, pieprz cytrynowy
  5. masło klarowane
  6. rozmącone jajko

Z ryby zdejmij skórę, dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Odstaw na ok 30 min. W tym czasie pokrój pora na plasterki i wrzuć na rozgrzane 2 łyżki masła klarowanego. Dopraw solą i pieprzem. Duś aż por będzie miękki i odparuje. Krótko obsmaż rybę z obu stron (max. po 1 min. na stronę). Ciasto podziel na dwie części, na każdej połóż rybę, na rybie ułóż pory. Zawiń ciasto. Posmaruj rozmąconym jajkiem, ponacinaj dekoracyjnie. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na ok 15 min. aż wierzch ciasta będzie złoty. Podawaj z ulubioną sałatą.

Łosoś z porami w cieście francuskim, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>