loading...
Paszteciki z soczewicą do wigilijnego czerwonego barszczu, jako alternatywa dla tych którzy nie przepadają za kapustą z grzybami. Smakują równie dobrze jak te tradycyjne. Przepis na ciasto znaleziony w mamusinych zapiskach choć podobny znalazłam też w sieci.
Składniki ciasta:
- 2 szkl mąki
- 200 g zimnego masła
- 1/2 szkl jasnego piwa
- szczypta soli
Składniki farszu:
- paczka soczewicy zielonej ok 350 g – 400 g
- mała cebula
- sucha kajzerka
- sól, pieprz, łyżeczka majeranku i 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 łyżki masła
- siemię lniane lub sezam do dekoracji + 1 rozmącone jajko
Soczewicę ugotuj do miękkości, odcedź i rozgnieć trochę tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Z podanych składników na ciasto szybko zagnieć ciasto i włóż do lodówki. Kajzerkę namocz w wodzie. Cebulkę pokrój w półplasterki, zeszklij na maśle. Do rozgniecionej soczewicy dodaj odciśniętą kajzerkę, zeszkloną cebulkę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wyrób farsz. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozłóż na nim farsz zastawiając 2 centymetrowy pasek z dłuższego boku. Zwiń w rulon i krój na niezbyt duże plastry. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem lub siemieniem lnianym. Piecz w temp. 180 °C.
Paszteciki z soczewicą w cieście piwnym,