Paszteciki z soczewicą w cieście piwnym

11 grudnia 2014 Boże NarodzeniePrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Paszteciki z soczewicą do wigilijnego czerwonego barszczu, jako alternatywa dla tych którzy nie przepadają za kapustą z grzybami. Smakują równie dobrze jak te tradycyjne. Przepis na ciasto znaleziony w mamusinych zapiskach choć podobny znalazłam też w sieci.

Składniki ciasta:

  1. 2 szkl mąki
  2. 200 g zimnego masła
  3. 1/2 szkl jasnego piwa
  4. szczypta soli

Składniki farszu:

  1. paczka soczewicy zielonej ok 350 g – 400 g
  2. mała cebula
  3. sucha kajzerka
  4. sól, pieprz, łyżeczka majeranku i 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
  5. 2 łyżki masła
  6. siemię lniane lub sezam do dekoracji + 1 rozmącone jajko

Soczewicę ugotuj do miękkości, odcedź i rozgnieć trochę tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Z podanych składników na ciasto szybko zagnieć ciasto i włóż do lodówki. Kajzerkę namocz w wodzie. Cebulkę pokrój w półplasterki, zeszklij na maśle. Do rozgniecionej soczewicy dodaj odciśniętą kajzerkę, zeszkloną cebulkę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wyrób farsz. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozłóż na nim farsz zastawiając 2 centymetrowy pasek z dłuższego boku. Zwiń w rulon i krój na niezbyt duże plastry. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem lub siemieniem lnianym. Piecz w temp. 180 °C.

Paszteciki z soczewicą w cieście piwnym, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>