Polędwiczka faszerowana boczniakami i fetą

9 grudnia 2014 Boże NarodzenieKolacjeObiadyWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Alternatywa dla tradycyjnych polędwiczek wieprzowych. Mięso jest soczyste i miękkie, a grzyby i ser nadają mu nowego smaku. Polecam.

Składniki:

  1. 1 większa polędwiczka
  2. ok. 200 g boczniaków
  3. ok 100 g sera feta
  4. 1 mała cebula
  5. sól, pieprz czarny i ziołowy
  6. 3 łyżki musztardy sarepskiej
  7. 3 łyżki oliwy z oliwek
  8. 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  9. 1 łyżka masła

Mięso natrzyj marynatą przygotowaną z musztardy, oliwy, 2 płaskich łyżeczek soli i po 1 łyżeczce czarnego i ziołowego pieprzu. Włóż do lodówki na 3 godz. lub na noc. Po tym czasie wyjmij mięso i rozkrój je wzdłuż na jak największy płat, rozwijając polędwiczkę. Grzyby oczyść pokrój na mniejsze kawałki, cebulę pokrój w półplasterki. Zeszklij na maśle. Dodaj grzyby. Przypraw solą i czarnym pieprzem. Na płat mięsa rozłóż grzyby, pokrusz na nie fetę. Zwiń ciasno, zawijając brzegi do środka. Zepnij wykałaczkami. Obsmaż na rumiano z każdej strony, następnie ułóż na foli aluminiowej wyjmij wykałaczki i zawiń roladę. Wstaw do nagrzanego do 200 ° C piekarnika i piecz ok 20 min. Po tym czasie wyjmij polędwiczkę i daj jej chwilę odpocząć. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie pół puree z zielonego groszku. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>