Schab długo pieczony

8 grudnia 2014 Boże NarodzenieObiadyPrzekąskiWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Schab pieczony w sam raz na świąteczny półmisek wędlin, niezwykle soczysty i miękki. Pokrojony w grube plastry, podany z sosem np chrzanowym, świetnie sprawdzi się na obiad. Soczystość zawdzięcza długiemu pieczeniu ale w niskiej temperaturze ok 100 °C . Polecam…

Składniki:

  1. ok 1 kg schabu
  2. sól, czarny pieprz, suszony lub świeży czosnek, majeranek

Schab natrzyj dobrze przyprawami. Włóż do lodówki na min. 24 h, im dłużej tym lepiej – tak ok. 3 dni. Po tym czasie owiń schab folią aluminiową tak aby na górze była nieduża szczelina, przez którą podlej schab ok 1 szkl wody lub bulionu. Wstaw do nagrzanego do 100 °C piekarnika i piecz ok 3 h. Smacznego.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>