Pierogi z kapustą i grzybami

GD Star Rating
loading...

Obowiązkowo na wigilijnym stole powinny  znaleźć się m.in. pierogi z kapustą i grzybami i “tylko” wtedy tak dobrze smakują. Świetne świeżo gotowane z delikatnie podsmażoną cebulką jak i odsmażane. Polecam.

Składniki ciasta:

  1. ok. 2,5 szkl mąki
  2. ok 0,75 szkl dobrze ciepłej wody
  3. 1 jajko
  4. 2 łyżki oleju

Farsz:

  1. 1 kg kiszonej kapusty
  2. ok 1,5 szkl suszonych grzybów
  3. 1 średnia cebula
  4. sól i czarny pierz
  5. olej

Kapustę w razie potrzeby przepłucz. Zalej wodą, dodaj suszone grzyby (ja nie moczę grzybów przed gotowaniem) i gotuj do miękkości. Dalej dobrze odciśnij, przepuść przez maszynkę, przez sitko o dużych oczkach lub drobno posiekaj. Ze składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto i odstaw na ok 15 min. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj kapustę i podsmażaj chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Ciasto rozwałkuj dość cienko, wycinaj krążki, faszeruj kapustą i zlepiaj. Gotuj w osolonym wrzątku chwilę po wypłynięciu. Polej okrasą z oleju i cebulki. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.