Pierogi z kapustą i grzybami

26 listopada 2014 Boże NarodzenieKolacjeObiadyPrzekąski  2 Komentarze

GD Star Rating
loading...

Obowiązkowo na wigilijnym stole powinny  znaleźć się m.in. pierogi z kapustą i grzybami i „tylko” wtedy tak dobrze smakują. Świetne świeżo gotowane z delikatnie podsmażoną cebulką jak i odsmażane. Polecam.

Składniki ciasta:

  1. ok. 2,5 szkl mąki
  2. ok 0,75 szkl dobrze ciepłej wody
  3. 1 jajko
  4. 2 łyżki oleju

Farsz:

  1. 1 kg kiszonej kapusty
  2. ok 1,5 szkl suszonych grzybów
  3. 1 średnia cebula
  4. sól i czarny pierz
  5. olej

Kapustę w razie potrzeby przepłucz. Zalej wodą, dodaj suszone grzyby (ja nie moczę grzybów przed gotowaniem) i gotuj do miękkości. Dalej dobrze odciśnij, przepuść przez maszynkę, przez sitko o dużych oczkach lub drobno posiekaj. Ze składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto i odstaw na ok 15 min. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj kapustę i podsmażaj chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Ciasto rozwałkuj dość cienko, wycinaj krążki, faszeruj kapustą i zlepiaj. Gotuj w osolonym wrzątku chwilę po wypłynięciu. Polej okrasą z oleju i cebulki. Smacznego.

2 komentarze do Pierogi z kapustą i grzybami

  • http://cynamon.net.pl  powiedz:

    Piękne Ci wyszły! Uwielbiam pierogi 😉

    GD Star Rating
    loading...
    GD Star Rating
    loading...
    • admin  powiedz:

      Dziękuję!

      GD Star Rating
      loading...
      GD Star Rating
      loading...

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>