Konfitura truskawkowa

17 czerwca 2015 Spiżarnia  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Konfitura z truskawek będzie słodkim wspomnieniem lata, kiedy zawitają ponure zimne i mokre dni. Na polepszenie humoru do pieczywa, placków, placuszków, omletów. Całe owoce otoczone syropem. Smacznego.

Składniki:

  1. 2 kg truskawek
  2. 0,5 kg cukru
  3. sok z 0,5 cytryny

Truskawki umyj i oczyść jak najszybciej żeby nabrały najmniej wody. Wrzuć do garnka i zagotuj. Po zagotowaniu zlej sok do drugiego garnka. Do owoców dodaj 0,5 kg cukru i sok z połowy cytryny, zagotuj. Zdejmij z ognia i ostudź. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok 30 min, co jakiś czas delikatnie mieszając aby konfitura się nie przypaliła. Znów zdejmij z ognia, ostudź. W tym czasie kiedy konfitura będzie stygła przygotuj słoiki. Powinny być wyparzone – w piekarniku wraz z pokrywkami (ja wyparzam w piekarniku w temp. 150 ° C przez ok 7-10 min.) lub wygotowane. Zagotuj ponownie konfiturę i gorącą składaj do słoików. Zakręć postaw na zakrętce żeby słoiki ładnie się zamknęły.

A z odlanego soku zrobisz pyszny syrop do herbaty. To w następnym wpisie.

Konfitura truskawkowa, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>