Tiramisu

16 kwietnia 2013 Ciasta i desery  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

 

Idealny włoski deser, delikatny, lekki krem z nutą migdałowego likieru amaretto, złamany smakiem mocnej kawy oraz gorzkiego kakao. Deser zachwyca połączeniem smaków. Należy pamiętać o bardzo dobrym ubiciem białek z cukrem. Masa musi być sztywna. Cukier powoduje to, że krem będzie się dobrze trzymał.
Szczególnie polecam do wypróbowania.

 

  • 750 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 6 czubatych łyżek drobnego cukru
  • 50 ml likieru amaretto
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1 duży kubek mocnej kawy
  • 1 paczka biszkoptów “kocie języczki”
  • kakao do posypania po wierzchu

Zaparz mocną kawę, dodaj 2 łyżeczki cukru i ostudź. Dalej dodaj do kawy 25 ml likieru amaretto. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj resztę cukru i dalej ubijaj, aż powstanie gładka, sztywna masa. Serek mascarpone zmiksuj z żółtkami, olejkiem migdałowym i 25 ml likieru amaretto. Dodawaj małymi porcjami ubite białka i delikatnie wymieszaj.

Przygotuj naczynie. Ja zwykle używam naczynia o rozm. 23 x 23 cm. Można zrobić oddzielne porcje dla każdego w pucharkach. Na spód naczynia ułóż biszkopty nasączone w kawie. Na biszkopty 1/2 porcji kremu. Czynność powtórzyć i na wierzchu posypać kakao. Dobrze schłodzić.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>