loading...
A takie pierogi gościły na Waszych stołach? Próbowaliście podlaskich specjałów? „Kryzysy” – bo tak się nazywają to bardzo pyszne i aromatyczne pierogi z ziemniakami tartymi. Nadzienie podobne w przygotowaniu jak na babkę ziemniaczaną. Do lekkich dań to może one nie należą ale są bardzo smaczne – musicie wypróbować. Polecam.
Składniki ciasta:
- ok 0,5 kg mąki
- 1 jajko + żółtko
- 2 łyżki oleju
- dobrze ciepła woda ok 1 szkl.
Zagnieć wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było za ścisłe dodaj wody. Ale uważaj, żeby nie było za rzadkie. Zawiń w folię i odłóż na chwilę.
Składniki nadzienia:
- ok 1 obranych i startych ziemniaków
- sól, pieprz
- średnia cebula
- kawałek kiełbasy lub wędzonego boczku
- ojej
Kiełbasę lub boczek drobno pokrój, cebulę posiekaj w kostkę. Podsmaż razem na złoty kolor. Dodaj tarte ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Farsz musi być dobrze doprawiony. Podsmażaj aż ziemniaki staną się szare – nie będą surowe.
Ciasto rozwałkuj, wycinaj krążki. Faszeruj ziemniakami i zlepiaj. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu aż wypłynął. Podawaj kraszone cebulką i ewentualnie kiełbaską.
Smacznego!!!