PIZZA

26 lutego 2013 KolacjeObiadyPrzekąski  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Pyszna domowa pizza, w sam raz na wieczór z przyjaciółmi… na cienkim chrupiącym cieście

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Do miski wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól, oliwę i trochę wody. Wyrabiać ciasto dodając resztę wody. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.  Wyrobione ciasto zostawić w misce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu na ok 45 min. w tym czasie powinno podwoić objętość.

Sos do pizzy:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia świeża lub suszona
  • opcjonalnie ostra papryka

Czosnek podsmażyć delikatnie na oliwie, dodać przecier pomidorowy, sól, cukier, bazylię i ewentualnie przyprawić ostrą papryką. Chwilę pogotować, aż sos trochę zgęstnieje.

Z przygotowanej porcji ciasta i sosu powinny wyjść dwie pizze na cienkim cieście: okrągłe o średnicy 30 cm i jedna kwadratowa 40 x 40 cm.

Składniki wg upodobania:

salami, szynka, grillowany kurczak, kukurydza, cebula pokrojona w cienkie piórka, papryka w kostkę, ananas, pomidory oliwki,ser żółty, mozzarella, parmezan;

Wyrośnięte ciasto podzielić na części: dwie mniejsze i jedną większą. Rozwałkować wałkiem lub rozciągać rękami do pożądanej grubości i wielkości. Na ciasto rozsmarować niewielką ilość sosu, posypać mozzarellą lub serem żółtym, dodać ulubione składniki. Na koniec posypać parmezanem. Piec ok 15 min w temp. 220 o C.

W brzeg ciasta zawinęłam tarty żółty ser. Pycha….

 

Tagi:  

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>