GD Star Rating
loading...
loading...
Dziś szpinak w nowej odsłonie. Proponuję młode listki szpinaku z jajkiem i boczkiem z sosem czosnkowym. Jeśli sos czosnkowy nie będzie dla Was dobrym smakiem polecam miodowy winegret. Sałatka świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Składniki:
- Młode listki świeżego szpinaku ok dwóch garści
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 0,5 małej czerwonej cebuli
- 2 jajka ugotowane na twardo lub pół-twardo
- 5 plasterków wędzonego boczku w cienkich plasterkach
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- Szczypta cukru
- Szczypta roztartej bazylii i szczypta roztartego oregano
- 1 roztarty ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczka czosnku suszonego
- Szczypta soli
Szpinak oczyść, boczek podsmaż na rumiano na suchej patelni, jajka pokrój w ćwiartki, a cebulę w piórka. Ułóż wszytko na talerzu. Składniki sosu wymieszaj i odstaw na chwilę żeby składniki przegryzły się ze sobą. Delikatnie polej po sałacie. Smacznego!