Salatka ze szpinaku z jajkiem

20 marca 2016 PrzekąskiSałatkiWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Dziś szpinak w nowej odsłonie. Proponuję młode listki szpinaku z jajkiem i boczkiem z sosem czosnkowym. Jeśli sos czosnkowy nie będzie dla Was dobrym smakiem polecam miodowy winegret. Sałatka świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Składniki:

  1. Młode listki świeżego szpinaku ok dwóch garści
  2. Kilka pomidorków koktajlowych
  3. 0,5 małej czerwonej cebuli
  4. 2 jajka ugotowane na twardo lub pół-twardo
  5. 5 plasterków wędzonego boczku w cienkich plasterkach

Sos:

  1. 2 łyżki majonezu
  2. 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  3. Szczypta cukru
  4. Szczypta roztartej bazylii i szczypta roztartego oregano
  5. 1 roztarty ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczka czosnku suszonego
  6. Szczypta soli

Szpinak oczyść, boczek podsmaż na rumiano na suchej patelni, jajka pokrój w ćwiartki, a cebulę w piórka. Ułóż wszytko na talerzu. Składniki sosu wymieszaj i odstaw na chwilę żeby składniki przegryzły się ze sobą. Delikatnie polej po sałacie. Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>