Syrop z kwiatów czarnego bzu

24 maja 2016 Spiżarnia  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Aromatyczny i delikatny syrop z kwiatów czarnego bzu, jest wspaniałym dodatkiem do koktajli, deserów czy herbaty. Kwiaty czarnego bzu mają działanie zdrowotne, wzmacniają odporność, świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach, działają oczyszczająco, a przy tym przyspieszają przemianę materii. To tylko niektóre zalety tych kwiatów. Już z niecierpliwością czekam na same owoce aby przygotować równie zdrowy sok z czarnego bzu.

Składniki:

  1. 25 dorodnych kwiatów czarnego bzu
  2. 2 szkl wody
  3. 3 szkl cukru
  4. połowa cytryny w plasterkach

Kwiaty najlepiej zbierać w słoneczny dzień. Najlepiej też aby pochodziły z czystego miejsca z dala od ruchliwej ulicy. Należy postępować z nimi delikatnie tak aby jak najmniej pyłku spadło. Jak już kwiaty bzu zostaną zerwane należy je pozostawić aby wyszły z nich żyjątka. Następnie umieść je w słoiku. Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez chwilę, aż cukier się rozpuści. Gorącym syropem zalej kwiaty, dodaj plasterki cytryny i pozostaw w temp. pokojowej ok 24 h. Po tym czasie zlej syrop przez gazę do wyparzonych słoików. Dla dłuższej trwałości pasteryzuj.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>