Ogórki „małosolne”

16 maja 2016 Spiżarnia  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Wiosną, gdy tylko pojawiają się ogórki obowiązkowo przygotowuję małosolne, choć u mnie trochę „solne”- nie przepadam za takimi delikatnymi. Takie dwu, trzy-dniowe są najlepsze. Polecam szczególnie dla tych, którzy lubią ostrzejsze czosnkowo – słone smaki. 

Składniki:

  1. 2 kg ogórków gruntowych
  2. koper – kwiaty oraz łodygi
  3. kawałek korzenia chrzanu i liść
  4. zamiast liści chrzanowych można dodać liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu
  5. dwie główki czosnku – nie obrane, przekrojone na pół – w łupinie jest dużo aromatu
  6. zalewa: na 1 litr przegotowanej ciepłej wody – 2 łyżki soli

Ogórki umyj. Na dno kamionkowego  lub szklanego naczynia ułóż kwiat kopru z kawałkiem łodygi, pół główki czosnku, 3-4 wybrane liście, kawałek korzenia chrzanu. Na zmianę układaj ogórki z przyprawami. Wodę zagotuj i dodaj sól. Wymieszaj do rozpuszczenia i zalej ogórki dość ciepłym płynem. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 3 dni. Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>