Wielkanocna babka majonezowa

14 marca 2016 Ciasta i deseryWielkanoc  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Uwierzycie, że ta babka jest na majonezie? Myślałam, że to jakiś błąd, a to wcale nie błąd. Zamiast masła czy oleju dodajesz majonez. W smaku nie jest wyczuwalny, babka jest niezwykle puszysta i delikatna – w sam raz na zbliżające się Święta. Myślałam też, że to coś nowego a okazuje się, że w sieci króluje jeden przepis, tu i ówdzie ze zmienioną proporcjonalnie ilością składników. Ja też dodałam coś od siebie. To naprawdę szybki przepis. Polecam.

Składniki:

  1. 0,5 szkl mąki pszennej
  2. 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  3. 4 jajka
  4. 3 łyżki majonezu
  5. 0,5 szkl cukru
  6. kilka kropli olejku cytrynowego
  7. skórka z 1 cytryny
  8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  9. polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji
  10. szczypta soli

Żółtka utrzyj z majonezem, połową cukru, olejkiem cytrynowym i skórką z cytryny, dodaj przesiane maki razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno ze szczypta soli, dodaj cukier i dalej ubijaj na lśniącą masę. Dodawaj porcjami do żółtek z mąką. Wymieszaj delikatnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok 35 – 40 min – do suchego patyczka. Udekoruj polewą czekoladową lub lukrem.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>