loading...
Uwierzycie, że ta babka jest na majonezie? Myślałam, że to jakiś błąd, a to wcale nie błąd. Zamiast masła czy oleju dodajesz majonez. W smaku nie jest wyczuwalny, babka jest niezwykle puszysta i delikatna – w sam raz na zbliżające się Święta. Myślałam też, że to coś nowego a okazuje się, że w sieci króluje jeden przepis, tu i ówdzie ze zmienioną proporcjonalnie ilością składników. Ja też dodałam coś od siebie. To naprawdę szybki przepis. Polecam.
Składniki:
- 0,5 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 0,5 szkl cukru
- kilka kropli olejku cytrynowego
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji
- szczypta soli
Żółtka utrzyj z majonezem, połową cukru, olejkiem cytrynowym i skórką z cytryny, dodaj przesiane maki razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno ze szczypta soli, dodaj cukier i dalej ubijaj na lśniącą masę. Dodawaj porcjami do żółtek z mąką. Wymieszaj delikatnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok 35 – 40 min – do suchego patyczka. Udekoruj polewą czekoladową lub lukrem.