Zapiekanka mięsno – ziemniaczana

8 października 2016 KolacjeObiady  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Zapiekane mięso mielone z pomidorami, kukurydzą i czerwoną fasolą pod puree ziemniaczanym. To pomieszane francuskiej zapiekanki i trochę chili con carne. Smaczne połączenie, polecam.

Składniki:

  1. 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  2. 1 szkl. mleka
  3. 3 kopiaste łyżki masła
  4. gałka muszkatołowa,
  5. czerwona papryka w proszku
  6. koperek wg uznania
  7. 3/4 – 1 kg mięsa mielonego – wieprzowego
  8. 1/2 cebuli
  9. puszka pulpy pomidorowej
  10. puszka kukurydzy
  11. puszka czerwonej fasoli
  12. czerwona ostra papryka
  13. tymianek, oregano i bazylia
  14. sól, pieprz, łyżeczka cukru, oliwa z oliwek do smażenia
  15. parmezan

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodze. Odcedź i dokładnie ubijaj z mlekiem i masłem. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czerwoną papryką i koperkiem. Mięso mielone podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i dalej duś. Dopraw solą, pieprzem ostrą i słodką papryką, tymiankiem, oregano i bazylią oraz cukrem. Zalej pulpą pomidorową, dodaj kukurydzę i fasolę z puszki. Duś jeszcze przez chwilę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż mięso, a na nie ziemniaki. Posyp tartym parmezanem, zapiekaj ok 30-35 min w 180°C. Smacznego!

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>