Borówka brusznica

17 sierpnia 2016 Spiżarnia  Brak komentarzy

GD Star Rating
loading...

Cudowne małe czerwone owoce, lśniące na słońcu. Będąc na wakacjach na Helu nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie zebrać i zrobić pyszną konfiturę do mięs pieczonych, drobiu i wędlin. Owoce borówki czerwonej mają dużo pektyny więc zrobienie konfitury nie zajmuje dużo czasu. Dodatkowo borówka ma zastosowanie w ziołolecznictwie. Owoce borówki poprawiają trawienie, mają działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.

Składniki:

  1. 1 litr owoców borówki
  2. 2 szkl cukru
  3. 2 łyżkisoku z cytryny
  4. 1/3 szkl wody

Owoce dokładnie umyj, włóż do garnka. Dodaj wodę i zagotuj. Gotuj przez ok 1 godz. Następnie dodaj cukier i sok z cytryny i gotuj, aż zgęstnie. Nałóż gorącą konfiturę do wypażonych słoików zakręć i postaw na zakrętce aby się zamknęło. Smacznego! ☺

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>