GD Star Rating
loading...
loading...
Cudowne małe czerwone owoce, lśniące na słońcu. Będąc na wakacjach na Helu nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie zebrać i zrobić pyszną konfiturę do mięs pieczonych, drobiu i wędlin. Owoce borówki czerwonej mają dużo pektyny więc zrobienie konfitury nie zajmuje dużo czasu. Dodatkowo borówka ma zastosowanie w ziołolecznictwie. Owoce borówki poprawiają trawienie, mają działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.
Składniki:
- 1 litr owoców borówki
- 2 szkl cukru
- 2 łyżkisoku z cytryny
- 1/3 szkl wody
Owoce dokładnie umyj, włóż do garnka. Dodaj wodę i zagotuj. Gotuj przez ok 1 godz. Następnie dodaj cukier i sok z cytryny i gotuj, aż zgęstnie. Nałóż gorącą konfiturę do wypażonych słoików zakręć i postaw na zakrętce aby się zamknęło. Smacznego! ☺