Borówka brusznica

17 sierpnia 2016 Spiżarnia  2 Komentarze

GD Star Rating
loading...

Cudowne małe czerwone owoce, lśniące na słońcu. Będąc na wakacjach na Helu nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie zebrać i zrobić pyszną konfiturę do mięs pieczonych, drobiu i wędlin. Owoce borówki czerwonej mają dużo pektyny więc zrobienie konfitury nie zajmuje dużo czasu. Dodatkowo borówka ma zastosowanie w ziołolecznictwie. Owoce borówki poprawiają trawienie, mają działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.

Składniki:

  1. 1 litr owoców borówki
  2. 2 szkl cukru
  3. 2 łyżkisoku z cytryny
  4. 1/3 szkl wody

Owoce dokładnie umyj, włóż do garnka. Dodaj wodę i zagotuj. Gotuj przez ok 1 godz. Następnie dodaj cukier i sok z cytryny i gotuj, aż zgęstnie. Nałóż gorącą konfiturę do wypażonych słoików zakręć i postaw na zakrętce aby się zamknęło. Smacznego! ☺

2 komentarze do Borówka brusznica

  • Malinowy Nos  powiedz:

    Borówka brusznica jest mniej znana niż borówka czarna, jednak nie mniej smaczna i równie wartościowa. Świetnie komponuje się z dziczyzną, nadaje się też na galaretki, soki i nalewki. No i jest bardzo zdrowa, dlatego tym bardziej warto wykorzystać ją w kuchni 🙂

    GD Star Rating
    loading...
    GD Star Rating
    loading...
    • gotowanie z sercem  powiedz:

      Uwielbiam te owoce, zgadzam się w 100 procentach 🙂

      GD Star Rating
      loading...
      GD Star Rating
      loading...

Zostaw odpowiedź

Możesz używać tych tagów HTML i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>