Borówka brusznica

GD Star Rating
loading...

Cudowne małe czerwone owoce, lśniące na słońcu. Będąc na wakacjach na Helu nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie zebrać i zrobić pyszną konfiturę do mięs pieczonych, drobiu i wędlin. Owoce borówki czerwonej mają dużo pektyny więc zrobienie konfitury nie zajmuje dużo czasu. Dodatkowo borówka ma zastosowanie w ziołolecznictwie. Owoce borówki poprawiają trawienie, mają działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.

Składniki:

  1. 1 litr owoców borówki
  2. 2 szkl cukru
  3. 2 łyżkisoku z cytryny
  4. 1/3 szkl wody

Owoce dokładnie umyj, włóż do garnka. Dodaj wodę i zagotuj. Gotuj przez ok 1 godz. Następnie dodaj cukier i sok z cytryny i gotuj, aż zgęstnie. Nałóż gorącą konfiturę do wypażonych słoików zakręć i postaw na zakrętce aby się zamknęło. Smacznego! ☺

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.