GD Star Rating
loading...
loading...
Danie kuchni gruzińskiej, bardzo smaczna, aromatyczna przekąska. Grillowane plastry bakłażana z pastą orzechową z dużą ilością zielonej kolendry. Polecam.
Składniki:
- bakłażan średniej wielkości
- 1/2 owocu granatu
- 200 g orzechów włoskich
- pęczek świeżej kolendry
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki przegotowanej wody
- oliwa z oliwek
Bakłażana pokrój wzdłuż w duże plastry o grubości ok 4-5 mm. Posyp solą z każdej strony i odstaw na ok 15 min aby wyszła goryczka. Orzechy, kolendrę, czosnek zmiksuj na gładką masę, dodaj wodę dla rozluźnienia konsystencji przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i kozieradką. Bakłażana wytrzyj ręcznikiem papierowym, posmaruj oliwą i grilluj z obu stron. Delikatnie przekładaj żeby się nie rozpadł. Pastę rozsmaruj na grillowanych bakłażanach zwijaj. Wierz udekoruj kuleczkami granatu i listkami świeżej kolendry. Smacznego.
Roladki z grillowanego bakłażana,